Hoe geraak je aan een visum voor Rusland?

Ik ben impulsief, mijn vriend vertelde me donderdag nacht dat we een citytrip zouden doen voor mijn verjaardag, ik mocht kiezen waar. Zaterdag was mijn vlucht naar Sint-Petersburg al geboekt, there’s no way back now mister!

Maar toen, toen realiseerde ik me dat je dus een visum moet hebben als Belg. Mijn vriend heeft meer geluk, hij is namelijk geboren in Belarus (Wit Rusland) en heeft een dubbele nationaliteit dus, dit is allemaal niet nodig voor hem. Het leek even makkelijker om richting Belarus te rijden, snel te trouwen, ook een dubbele nationaliteit te te verkrijgen maar, ik ben er aan uitgeraakt! Vandaag wil ik jullie helpen, indien je ook een reisplannen hebt richting Rusland help ik je graag stap voor stap!

Internationaal paspoort

First things first, je kan er niet binnen met je Belgische identiteitskaart, je hebt een internationaal paspoort nodig, dat kan je aanvragen in je lokale stadhuis. Opgelet, als je dit nog niet hebt, dit heb je niet meteen, een visum aanvragen doe je ook best drie weken opvoorhand, dus zorg dat je op tijd alle papieren in orde hebt. Je paspoort moet minstens 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van de afloop van het visum en moet minstens 2 lege pagina’s beschikbaar hebben voor de visa.

Reisverzekering

Zonder een goede reisverzekering kom je Rusland niet binnen en let er op, deze reisverzekering moet geldig zijn in Rusland en moet je kunnen voorleggen (in het Engels of Russisch) wanneer nodig. Ik ging hiervoor naar VAB, voor twee personen kostte dit €60. Ja hoor, de kosten lopen behoorlijk op, iets dat ik om eerlijk te zijn, een beetje onderschat heb. Na dat je dit hebt afgesloten stuur je best een e-mail naar VAB zelf, je hebt namelijk het document nodig in het Engels met heel wat gegevens, vermeld er bij dat je het document nodig hebt voor een visum dan weten de werknemers van VAB meteen wat er allemaal op moet staan.

Type visum en locatie

Nu de reisverzekering in orde is, kan je bekijken welk visumtype je nodig hebt, in mijn geval is dit een eenmaligvisum. Indien je minder dan vijftien dagen in Rusland verblijft heb je sowieso geen gedetailleerde route nodig hiervoor, je moet wel aangeven hoeveel inreizen je nodig hebt, ik ga enkel naar St Petersburg dus heb er maar één nodig. Je moet langsgaan om al je papieren af te geven (maak hier zeker kopies van maar, geef de originele documenten af), dat kan in Brussel of Antwerpen.

Uitnodiging

Wat je ook nodig hebt is, een uitnodiging van een Russische reisorganisatie. Huh? Ik zat ook even met de handen in het haar maar het is simpelder dan het klinkt, eenmaal je het weet natuurlijk. Ik stuurde na het boeken van mijn hotel een mailtje naar hun, ze gaven mij een link, dit kostte 1500 roebel, klinkt veel? Het is €21.18 om precies te zijn! Nu, wat moet er allemaal op zo’n uitnodiging staan? De hoeveelheid in- en uitreizen en de data’s hiervan, jouw volledige naam, geboortedatum en nationaliteit, je paspoortnummer, de steden die je zal bezoeken en de verblijfsadressen en last but not least, de naam van de reisorganisatie met zijn adres en consulair referentienummer. Let op, het document moet gehandtekend en afgestempeld zijn, anders is het niet geldig!

Online application

Nu je alle informatie hebt, neem je deze bij jou en kan je de online aanvraag invullen, dit is in het Engels dus indien je hier niet zo goed in bent neem je best iemand bij de hand. Zet je in een privé ruimte waar een werkende printer in de buurt staat. Na je alles ingevuld hebt, print je het document op de juiste manier af, onderteken dit document en leg het klaar om mee te nemen naar het visum centrum.

Pasfoto

Je hebt voor de aanvraag ook een pasfoto nodig, deze is het goedkoopste om in een fotohokje te laten nemen bij mij was dit €6, nadien kan je hem zelf bijknippen want de foto mag namelijk maar 35x45mm groot zijn! Lijm deze op de gevraagde plek op de print van de online visum aanvraag.

Vliegtickets

Wat ik niet online vond was dat je je vliegtickets ook moet afgeven, niet de originele natuurlijk maar een kopij. Ik had dit niet bij maar de mevrouw aan de balie was zo vriendelijk om het voor mij af te printen.

Naar Brussel of Antwerpen

Je bent nu bijna rond, het volgende is een (online) afspraak maken, dat doe je via deze link. Je kiest een datum en tijdstip dat jou het beste uitkomt, ik nam voor ik naar Brussel ging een scan van alle documenten (paspoort, aanvraagformulier met foto, uitnodiging, bewijs van de reisverzekering en indien je op meerdere plaatsen verblijft voor langer dan vijftien dagen, je route), dit omdat je je papieren niet terug mee krijgt. Zo heb je altijd een bewijs moest er iets mislopen.

VHS centrum

Op 22 augustus ging ik naar het visa centrum in Oudergem, dit had een makkelijke verbinding vanaf mijn werk en huis, je moet namelijk twee keer langsgaan. Ik gaf alle documenten en mijn internationale paspoort aan de mevrouw en ze gaf mij een datum om het visa af te halen, ik betaalde en vertrok. Je krijgt ook een papier mee, verlies dit papier niet! Zonder dit papier zal je jouw paspoort niet kunnen ophalen. Betalen kan je doen met bancontact of cash.

Op het papier staat ook vanaf wanneer je je visa mag afhalen, met de openingsuren. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken en je mag gewoon langs gaan. Again, vergeet je papiertje en betalingsbewijs niet of je krijgt je paspoort niet mee.

Hoeveel kostte mij dat nu?

Voor mij alleen zat ik aan €142,18. Dit is inderdaad niet zo weinig, mijn reisverzekering kostte me €30, uitnodiging was €21.18, de pasfoto’s waren €6 en de hoogste kost was in het Russisch visumcentrum zelf, €85.

De voor- en nadelen van reizen zonder reisorganisatie

Ik kwam oorspronkelijk op het idee om naar St Petersburg te reizen via een aanlokkelijke prijs van een trip via Travelbird, alles samen zou het ons €900,50 gekost hebben via Travelbird. Het voordeel is wel, dat Travelbird dan de rompslomp regelt voor een visum aanvraag, het nadeel is dan ook, dat ik zou betalen voor een visum dat mijn vriend niet nodig heeft. Als ik alles bij elkaar tel hebben we samen €731,90. We hebben inderdaad dus wel wat kunnen besparen, we hebben ook voor hetzelfde hotel gekozen als bij het Travelbird aanbod, omdat de hotels die ik vond maar 3-4 reviews hadden en ik dit niet vertrouwde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s