Creatief met matcha thee

Vorig jaar schreef ik al een leuk artikel over Joy Of Matcha in het Engels, vandaag doe ik dat opnieuw maar dan in het Nederlands, ik heb de tijd gehad om sinds dan wat te experimenteren met matcha thee en vandaag deel ik mijn favoriete receptjes want met matcha thee kan je zoveel meer dan thee maken!

IMG_7397

Wat is dat net? Matcha is een Japanse groene thee in poedervorm, herkenbaar aan de felgroene kleur. Het staat erom bekend opwekkend, maar tegelijkertijd ook erg kalmerend te werken. Dit komt door de aanwezigheid van het stimulerende theïne gecombineerd met L-Theanine, een krachtig aminozuur dat ontspanning en tegelijkertijd alertheid promoot in de hersenen. Matcha thee bevat maar liefst 5 keer zoveel L-Theanine als gewone zwarte en groene thee. Dit aminozuur helpt ook het concentratievermogen, zonder de negatieve effecten van cafeïne. Genoeg met de technische uitleg, let’s get cooking good looking!

Matcha smoothie bowl

Ik ga met plezier een smoothie bowl eten maar sinds kort experimenteer ik er zelf ook graag mee. Ik vond een receptje op Minimalist Baker met matcha thee en was al een tijd benieuwd om dit eens te testen, zelf dit insta-proof breakfast maken? Simpel, mix al deze ingrediënten in een blender and breakfast is served!

Wat heb je nodig voor de bowl?

 • 2 Rijpe bevroren bananen (ongeveer 240GR)
 • 40GR Bevroren en gesneden ananas
 • 180-240ML Light kokosnoot melk
 • 2TSP Matcha thee
 • 35GR Bio spinazie
 • Een paar muntblaadjes
Wil je de smoothie bowl insta-proof maken net als ik heb gedaan?
 • Chia zaad
 • Gesneden banaan
 • Kokosschilfers
 • ….

Chocolade matcha cups

Dit gerechtje is niet zo simpel als de smoothie bowl, maar geloof me, it’s worth the effort! Ik heb ooit eens bij TinneCooks matcha cups gekregen bij een bestelling en die waren zo goed dat ik deze eens wou namaken. Natuurlijk verklapte Tinne haar recept niet dus ging ik zelf wat zoeken en na veel mislukkingen kan ik zeggen dat het me eindelijk lukt!

Wat heb je nodig voor deze snack?

 • 125ML Zachte kokosnoot olie
 • 75GR Amandel meel
 • 45GR Poedersuiker
 • 1TSP Matcha thee
 • 175GR Cacao nibs
 • 1TSP Kokosnoot olie

En hoe in hemelsnaam begin je eraan?

Neem een mengkom, meng hier in je kokosnoot olie, amandelmeel, poedersuiker en het magische matcha poeder. Eens dit mengsel egaal is plaats je in de koelkast tot het een vastere vorm heeft. Terwijl je matcha-mengsel in de koelkast rust begin je met de chocolade nibs te smelten à la bain marie. Je plaats een kleine pot over een pot kokend water, zo voorkom je dat je chocolade verband! Eenmaal de chocolade gesmolten is voeg je de theelepel kokosnootolie erbij, roer je nog even door en zet het heerlijk ruikende mengsel van het vuur, indien je het recept graag wat zoeter maakt kan je er altijd wat ahorn siroop aan toevoegen. Neem er een muffin tray bij, dit zorgt voor een mooie vorm. Dit recept is voor ongeveer zes-acht cups. Heb je wat matcha mengsel over? Maak er de volgende dag gewoon nog wat. Ik gebruikte herbruikbare vormen, dit is beter voor het milieu dan wegsmijt papiertjes. Vul elke vorm met een kleine bodem chocolade. Hierna neem je het matcha mengsel uit de koelkast en rol je deze in een balletje en dan druk je het balletje plat, herhaal dit tot je genoeg platte balletjes hebt voor al je vormpjes te vullen en voorzie je ze allemaal van een plat balletje. Nadien vul je het vormpje met de overige chocolade, ik strooide er nog wat matcha poeder voor de afwerking en daarna gingen ze in de koelkast voor ongeveer een uurtje, tot ze hard zijn. Et voila, you got them cups!

Je kan met de matcha thee ook gewoon thee maken natuurlijk, buiten dat meng ik soms een theelepeltje in mijn smoothies, gewoon.. Omdat het kan! Wil jij ook graag eens aan de slag met Joy of Matcha? Je krijgt zomaar 10% korting bij je aankoop met de kortingscode CAT10 als dat geen reden is om meteen wat matcha thee te bestellen!

2 thoughts on “Creatief met matcha thee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s